5 چای خوش طعم و پرخاصیت برای تقویت سیستم ایمنی بدن
به گزارش مجله دور زمین، چای فراتر از طعم و مزه خوشایندی که دارد، دارای فواید زیادی برای سلامتی است. بسیاری از ما به امید کاهش گلودرد یا جلوگیری از سرماخوردگی به سراغ یک لیوان چای داغ رفته ایم. استفاده از چای به عنوان دارو چیز جدیدی نیست. چینی ها قرن ها است که از این روش برای درمان بیماری ها و تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده می کنند.
علیرغم استفاده گسترده از چای به منظور حفظ عملکرد سیستم ایمنی، شواهد علمی کمی درباره این موضوع وجود دارد. اگر می خواهید در مورد تأثیر چای روی سیستم ایمنی اطلاعات بیشتری کسب کنید، این مقاله از خبرنگاران مگ را تا پایان بخوانید.
چای چگونه می تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند؟
بیشتر فواید چای در حفظ سلامت عمومی بدن و تقویت سیستم ایمنی به گروهی از آنتی اکسیدان ها به نام پلی فنول مربوط می شود. پژوهش های علمی نشان می دهد که رژیم غذایی غنی از پلی فنول می تواند از بدن در برابر بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی-عروقی و دیابت نوع 2 محافظت کند. در انواع چای پلی فنول هایی وجود دارند که به آن ها فلاونول (Flavonol) گفته می شود و می توانند به کاهش فشار خون و کلسترول کمک کنند.
تا آنجا که به سیستم ایمنی بدن مربوط می شود، آنتی اکسیدان ها (مانند فلاونول های موجود در چای) در محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد ناشی از آلودگی، دود سیگار و اشعه ماوراء بنفش خورشید نقش دارند. رادیکال های آزاد می توانند اثرات مخربی بر بدن داشته باشند و باعث تضعیف سیستم ایمنی شوند.
انواع مختلفی از چای وجود دارد که مصرف آن ها به حفظ سلامت سیستم ایمنی شما کمک می کند. به گفته دانشگاه هاروارد، گزینه های محبوب مانند چای سبز، چای سیاه، چای سفید و چای اولانگ (Oolong) همگی از گیاهی به نام کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) به دست می آیند.
چیزی که این چند نوع چای را از هم متمایز می کند، نحوه آماده سازی آن ها است. تفاوت در نحوه فرآوری، موقعیت جغرافیایی و گونه های گیاهی به ایجاد طعم های منحصر به فرد و ارزش غذایی مختلف منجر می شود. به همین دلیل، احتمالاً بعضی از انواع چای نسبت به سایرین فواید بیشتری برای سیستم ایمنی بدن دارند.
دمنوش های گیاهی هم ممکن است در حفظ سلامت سیستم ایمنی مؤثر باشند. دمنوش های گیاهی از گیاه کاملیا ساخته نمی شوند، بلکه از گیاهان خشک، ادویه ها، ریشه ها، دانه ها، میوه ها یا برگ های سایر گیاهان تهیه می شوند. بسته به ترکیب و ارزش غذایی یک گیاه خاص، بعضی از دمنوش های گیاهی می توانند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند.
به تحقیقات بیشتری درباره ارتباط چای و سیستم ایمنی نیاز است
اگرچه نتایج تحقیقات در مورد چای و سلامت سیستم ایمنی امیدوارکننده به نظر می رسد، اما تا به امروز در مطالعات مختلف یا از انسان استفاده نشده است یا تعداد شرکت کننده ها نسبتاً کم بوده است. همچنین در بسکمک از تحقیقات از چای به شکل کپسول یا قرص استفاده می شود که معمولاً دوز ترکیبات گیاهی آن بیشتر از چای کیسه ای است. با توجه به این محدودیت ها، آگاهی از تأثیر نوشیدن یک لیوان چای بر سلامت سیستم ایمنی یک فرد معمولی سخت است و باید مطالعات گسترده تری روی انسان هایی انجام شود که از چای دم کرده استفاده می کنند.
به طور کلی، متخصصان سلامت بر این باورند که چای دم کرده و شیرین نشده یک نوشیدنی سالم است و یک راه حل عالی برای افزودن گیاهان به رژیم غذایی روزانه محسوب می شود. اگر حفظ سلامت سیستم ایمنی مهم ترین نگرانی شما است، می توانید مصرف یکی از چای های معرفی شده در این مقاله را شروع کنید.
1. چای سبز
چای سبز منبع غنی کاتچین (Catechin) است. کاتچین ها، پلی فنول ها یا آنتی اکسیدان هایی هستند که فواید مثبتی برای سلامتی دارند. اپی گالوکاتچین گالات (EGCG)، یکی از فراوان ترین و شناخته شده ترین کاتچین ها در چای سبز است که می تواند به حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن کمک کند. به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داده است که درمان موش ها با EGCG تعداد سلول های T تنظیمی را در طحال و غدد لنفاوی افزایش می دهد. سلول های T تنظیمی پاسخ ایمنی را تعدیل و از حمله سیستم ایمنی به سلول های سالم بدن جلوگیری می کنند.
تحقیقات نشان می دهد که EGCG می تواند در انسان هم بر عملکرد سیستم ایمنی تأثیر بگذارد. در یک مطالعه، محققان سلول های T گرفته شده از 20 مرد بالغ سالم را در معرض EGCG که از چای سبز محلول در آب جدا کرده بودند، قرار دادند و به این نتیجه رسیدند که EGCG از ایجاد پروتئین های پیش التهابی به نام سیتوکین از طریق سلول های T جلوگیری می کند. این یافته نشان می دهد که ترکیبات گیاهی موجود در چای سبز می توانند به تنظیم سیستم ایمنی بدن کمک کنند.
اگرچه این نتایج در مورد ارتباط بین چای سبز و سیستم ایمنی بدن سرنخ های مهمی ارائه می دهند، اما باید تحقیقات بیشتری روی انسان ها و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند، انجام شود.
2. چای زردچوبه
به نظر می رسد که زردچوبه هم وقتی به شکل چای مصرف می شود، برای سیستم ایمنی بدن مفید است. تحقیقات نشان می دهد که زردچوبه حاوی اندازه زیادی آنتی اکسیدان است و التهاب را کاهش می دهد. به همین دلیل، می تواند از عملکرد سیستم ایمنی بدن حمایت کند.
کورکومین (Curcumin) ترکیب فعال زردچوبه است که طبق تحقیقات به طور مؤثر انواع مختلف رادیکال های آزاد را از بین می برد، آنزیم های خنثی کننده رادیکال های آزاد را کنترل می کند و به جلوگیری از ایجاد رادیکال های آزاد کمک می کند. با توجه به نقشی که رادیکال های آزاد در بروز بسکمک از بیماری ها ایفا می کنند، آنتی اکسیدان های موجود در زردچوبه می توانند این ادویه را به یک مکمل مفید برای حفظ سلامت سیستم ایمنی تبدیل کنند.
به گفته محققان، کورکومین ممکن است نقش مهمی در پاسخ ایمنی داشته باشد. به عنوان مثال، یک مطالعه با استفاده از سلول های طحال موش نشان داد که کورکومین سلول های T و سلول های B را تنظیم می کند. این دو نوع لنفوسیت می توانند مواد خارجی را در بدن تشخیص داده و به آن ها پاسخ دهند.
در این مطالعه، کورکومین با تنظیم پاسخ ایمنی از حمله سلول های ایمنی به بافت های سالم جلوگیری کرد و محققان به این نتیجه رسیدند که استفاده از این ماده می تواند یک راه حل امیدوارکننده برای کنترل سیستم ایمنی باشد. با این حال، تحقیقاتی وجود ندارد که روی انسان و به طور خاص در مورد فواید چای زردچوبه اجرا شده باشد. به همین دلیل، در حال حاضر دانشمندان نمی دانند که آیا نوشیدن چای زردچوبه از طریق انسان می تواند فواید مشاهده شده در این مطالعه را به همراه داشته باشد یا خیر.
3. چای سیاه
این چای پرمصرف رنگ تیره خود را از گروهی از پلی فنول ها به نام تئافلاوین (Theaflavin) می گیرد که تحقیقات نشان می دهد همانند ECGC دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است. آنتی اکسیدان های موجود در چای سیاه ممکن است اثرات منحصر به فردی بر سیستم ایمنی بدن داشته باشند.
به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که مصرف سه لیوان چای سیاه در روز، به مدت 6 ماه، فعالیت ایمنی را در افراد سالم (فاقد بیماری جدی و دارای فشار خون سیستولیک طبیعی) افزایش می دهد. در این مطالعه، محققان از سه نشانگر نئوپترین (Neopterin)، کینورنین (Kynurenine) و تریپتوفان (Tryptophan) برای بررسی فعال شدن سیستم ایمنی استفاده کردند. اگرچه چای سیاه تأثیر قابل توجهی روی اندازه نئوپترین یا تریپتوفان نداشت، اما توانست کینورنین را افزایش دهد. این یافته نشان داد که پلی فنول های موجود در چای سیاه به فعال شدن پاسخ ایمنی در افراد سالم کمک می کنند.
انجام این مطالعه روی انسان یک امتیاز مثبت محسوب می شود. اما تعداد شرکت کننده های آن کم است (45 نفر چای نوشیدند و 49 نفر در گروه کنترل قرار داشتند). بنابراین، برای درک بهتر تأثیر نوشیدن چای بر سیستم ایمنی و انواع بیماری ها به مطالعات بزرگ تری روی بیماران مختلف نیاز است.
4. چای سفید
چای سفید همانند چای سبز حاوی اندازه زیادی کاتچین است. تحقیقات نشان می دهد که این چای مشابه چای سبز دارای مزایای آنتی اکسیدانی است، اما پتانسیل آنتی اکسیدانی چای سبز بیشتر است.
تحقیقات انسانی قوی در مورد ارتباط چای سفید و سیستم ایمنی وجود ندارد، اما همین شواهد اندک هم نشان می دهد که انجام تحقیقات بیشتر روی خواص این چای می تواند ارزشمند باشد. به عنوان مثال، در مطالعه ای که در لوله آزمایش انجام شد، عصاره چای سفید توانست به محافظت از سلول های عصبی موش در برابر آسیب ناشی از رادیکال آزادی به نام پراکسید هیدروژن کمک کند. در یک مطالعه دیگر هم عصاره چای سفید التهاب ناشی از رادیکال های آزاد را در سلول های پوست انسان کاهش داد.
علاوه بر این، ممکن است چای سفید دارای خواص ضدمیکروبی باشد. محققان اثرات ضدمیکروبی برگ چای سفید را با قرار دادن آن در برابر باکتری های استرپتوکوکوس موتانس (Streptococcus mutans) و استرپتوکوکوس سوبرینوس (Streptococcus sobrinus)، دو میکروارگانیسمی که باعث پوسیدگی دندان می شوند، بررسی کرده و متوجه شدند که عصاره چای سفید در برابر استرپتوکوک موتانس اثرات ضد باکتریایی قابل توجهی دارد و می تواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند.
اگرچه مطالعات اجرا شده در لوله آزمایش به کسب نتایج جالبی منجر می شوند، اما نمی توانند تصویر کاملی از فواید ماده مورد آزمایش ارائه دهند. یک گیاه یا مکملی که از سیستم گوارشی ما عبور می کند باید وارد جریان خون شود، در کبد پردازش شود و در صورت رقیق شدن در بدن همچنان مؤثر باشد. به همین دلیل لازم است مطالعات بیشتری روی انسان و چای دم کرده انجام شود.
5. چای زنجبیل
زنجبیل به عنوان یکی از بستگان نزدیک زردچوبه، می تواند فواید زیادی در تقویت سیستم ایمنی بدن داشته باشد. جینجرول (Gingerol)، ترکیب فعالی است که طعم تند، فلفلی و خواص دارویی زنجبیل از آن ناشی می شود. طبق تحقیقات، جینجرول نه تنها اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی دارد، بلکه می تواند به بهبود عفونت ها هم کمک کند.
شواهد علمی نشان می دهد که زنجبیل علاوه بر جینجرول حاوی ترکیبات ضد ویروسی دیگری است که در مبارزه با سرماخوردگی مؤثر هستند و به کاهش درد، تب و سرفه مرتبط با آن کمک می کنند. با این حال، مطالعات کمی در مورد تأثیر زنجبیل و به ویژه چای زنجبیل بر سیستم ایمنی بدن اجرا شده و برای اینکه بتوان درباره نقش چای زنجبیل در حفظ سلامت سیستم ایمنی به نتیجه قطعی رسید، به تحقیقات بیشتری نیاز است.
کلام پایانی
بدن شما دائماً در حال مبارزه با رادیکال های آزاد است که محصولات جانبی متابولیسم محسوب می شوند. در شرایط عادی، بدن می تواند رادیکال های آزاد را کنترل کند، اما افزایش سن، عادات غذایی، سیگار کشیدن و بعضی عوامل محیطی ممکن است بر سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارند. با گذشت زمان، رادیکال های آزاد باعث استرس اکسیداتیو شده و از این طریق به سلول های بدن آسیب می رسانند و کارآیی آن ها را کاهش می دهند. در نتیجه، می توانند خطر ابتلا به بیماری های مزمن و پیری زودرس را افزایش دهند.
خوشبختانه، آنتی اکسیدان های موجود در چای، به ویژه پلی فنول ها، ترکیبات گیاهی قوی ای هستند که می توانند به جلوگیری یا به تأخیر انداختن آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد کمک کنند. افزایش دریافت آنتی اکسیدان ها از طریق مصرف چای باعث تقویت سیستم ایمنی می شود و احتمال بروز بیماری های مختلف مثل بیماری های قلبی-عروقی، دیابت نوع 2 و سرطان را کاهش می دهد.
این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه رفع مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.
منبع: everydayhealth
منبع: دیجیکالا مگ