دکترین بایدن در سیاست خارجی

به گزارش مجله دور زمین، رئیس جمهوری آمریکا در حالی که قرار بود زودتر از روز پنج شنبه از سیاست و خط مشی بین الملل خود رونمایی کند، در نهایت روز پنج شنبه پرده از مانیفست دولت خود برداشت. سخنان او آشنا بود و یادآور سخنان سیاستمداران کلاسیک؛ این یعنی سرانجام عصر ایزوله سازی آمریکای ترامپ و بازگشت به نقطه پیش از ترامپ. جو بایدن در سخنرانی اش درخصوص سیاست خارجی گفت که میخواهد آمریکا را به عرصه بین الملل بازگرداند و باید احتمالا تا مدتی اول آمریکا را فراموش کرد. آنگونه که سی ان ان پس از سخنرانی بایدن تیتر زد، از قول او نوشت: آمریکا بازگشته است.

دکترین بایدن در سیاست خارجی

به گزارش دنیای اقتصاد، بایدن گفت که دیپلماسی دوباره به مرکز خط مشی گذاری ها بازگشته است و توضیح داد که دیگر قصد ندارد از جنگ عربستان و یمن همچون زمان ترامپ حمایت کند. همچنین وی گفت قصد ندارد نیرو های آمریکایی در آلمان را کاهش دهد و از افزایش سقف پناهجویان در آمریکا سخن گفت. وی توضیح داد که از حقوق اقلیت های جنسی نیز در سراسر دنیا حمایت خواهد نمود. بایدن همچنین در این سخنرانی به رشد اقتدارگرایی در دنیا اشاره نمود و گفت که با تعامل بیشتر با دنیایان میخواهد تا با چالش های دنیای از جمله رشد روزافزون اقتدارگرایی مبارزه کند. بایدن توضیح داد: ما به تنهایی نمی توانیم این کار را انجام دهیم. ما باید با دیپلماسی که ریشه در گرامی ترین ارزش های دموکراتیک آمریکا دارد، آغاز کنیم؛ دفاع از آزادی، دفاع و فراهم کردن فرصت ها و پشتیبانی از حقوق دنیای. احترام به حاکمیت قانون و برخورد محترمانه با هر شخص.

بایدن در سخنرانی روز پنج شنبه به تهدید این ارزش ها و فراهم کردن زمینه حمله به کنگره از سوی ترامپ اشاره نمود. او گفت که بسیاری از این ارزش ها در سال های اخیر سرکوب شده و حتی در هفته های آخر حکومت پیشین شدت بیشتری پیدا نموده بودند. در ادامه رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد که، اما از این لحظه آمریکایی ها مصمم تر و مجهزتر از گذشته برای متحد کردن دنیا درخصوص دفاع از دموکراسی ظاهر خواهند شد؛ چراکه آمریکایی ها خودشان برای این موضوع جنگیده اند.

بایدن که با شعار بازگشت دیپلماسی سخنرانی خود را پیش بردگفت که میخواهد آمریکا را به روابط سنتی با متحدان همیشگی برگرداند. وی توضیح داد: آمریکا میخواهد در عرصه سیاست دنیای دوش به دوش متحدان اروپایی پیش برود و تا جای ممکن از روسیه و چین فاصله بگیرد. بایدن توضیح داد: ما پیوند های خود را بازسازی خواهیم کرد. او اضافه نمود که ایالات متحده میخواهد با دیپلماسی فعال با متحدان همیشگی خود به پیش برود. او قول داد که دموکراسی، آزادی، حقوق بشر و حاکمیت قانون بار دیگر محور های سیاست خارجی آمریکا باشد. او همچنین در مسائل مبرمی مانند تغییرات اقلیمی بر ضرورت همکاری های بین المللی تاکید نمود. بایدن در نطق خود بر مخالفت با بیرون بردن بخشی از نیرو های آمریکایی از آلمان و بعضی کشور های دیگر تاکید نمود که این به معنای عقبگرد از بسیاری از تصمیم های دونالد ترامپ است.

دیگر حمایتی در کار نیست

یکی از بخش های مهم سخنرانی بایدن در روز پنج شنبه به موضوع جنگ عربستان و یمن اختصاص داشت. رئیس جمهوری آمریکا گفت که ایالات متحده به حمایت از عملیات نظامی ائتلاف عربی به رهبری عربستان در جنگ یمن سرانجام می دهد. جو بایدن که به وزارت خارجه آمریکا در واشنگتن رفته بود، در نخستین سخنرانی خود درباره سیاست خارجی این کشور بر احیای رویکرد آمریکا در حمایت از دیپلماسی، دموکراسی و حقوق بشر تاکید نمود. به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، جو بایدن ضمن اعلام سرانجام حمایت پنج ساله آمریکا از ائتلاف به رهبری عربستان در جنگ یمن، همچنین گفته است که از عربستان در برابر حملات با تسلیحات کشور های خارجی و توسط نیرو های نیابتی حمایت خواهد نمود. رئیس جمهوری آمریکا درخصوص جنگ یمن اظهار کرد: این جنگ یک فاجعه انسانی و استراتژیک ایجاد نموده است. این جنگ باید سرانجام یابد. جو بایدن توضیح داد، به تمامی حمایت های آمریکا از عملیات تهاجمی در جنگ در یمن، از جمله فروش تسلیحات مربوط به این درگیری، سرانجام می دهیم.

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه با اشاره به اینکه عربستان سعودی با تسلیحات و پهپاد هایی که توسط نیرو های خارجی تامین می شوند، از چند کشور مورد تهاجم قرار می گیرد، گفت، ایالات متحده به عربستان سعودی یاری خواهد نمود تا از تمامیت ارضی خود دفاع کند. رئیس جمهوری آمریکا بر ضرورت حمایت از کوشش های سازمان ملل برای برقراری آتش بس، ارسال یاری های انسان محبت آمیز و از سرگیری مذاکرات بین طرف های درگیر در یمن تاکید نمود. به گزارش رویترز، جو بایدن همچنین تیموتی لندرکینگ، سفیر سابق آمریکا در عربستان سعودی و کویت را به عنوان نماینده ویژه در یمن معرفی کرد. به دنبال پیشروی شبه نظامیان حوثی و تصرف صنعا، پایتخت یمن، ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی از سال 94 برای آنچه دفاع از حکومت عبدربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن می خواند، وارد جنگ داخلی در این کشور شد. سازمان های بین المللی می گویند، جنگ در یمن تمامی زیر ساخت های مالی این کشور را از بین برده است.

برآورد های نهادی بین المللی حاکی از آن است که جنگ یمن بیش از 112 هزار نفر کشته برجا گذاشته و این کشور فقیر با خطر یک قحطی شدید روبه رو است. سازمان ملل می گوید، بیش از 13 میلیون نفر در یمن در معرض گرسنگی شدید قرار دارند. به رغم جنگ در این سال ها در یمن، حوثی ها، صنعا پایتخت و دیگر شهر های پرجمعیت یمن را در کنترل خود دارند.

فاصله گیری از چین و روسیه

بایدن روز پنج شنبه به این نکته اشاره نمود که واشنگتن در سیاست خارجی به موازات همکاری فعال با متحدان غربی، از چین و روسیه فاصله خواهد گرفت. او گفت که آمریکا از این پس فعالیت های مخرب روسیه مانند مداخله در انتخابات آمریکا، حملات سایبری، مسموم کردن شهروندان خود را تحمل نخواهد نمود. او آزادی فوری الکسی ناوالنی، منتقد سرسخت ولادیمیر پوتین را خواهان شد. بایدن گفت که ایالات متحده در برابر جاه طلبی های روزافزون چین مقاومت خواهد نمود. او از رفتار های تهاجمی چین در تجارت خارجی انتقاد کرد. این سخنان در شرایطی ابراز شد که روز سه شنبه یکی از بالاترین مقامات سیاست خارجی در چین خواهان همکاری بیشتر واشنگتن و پکن شده بود. با این حال بایدن بر ضرورت همکاری با دو کشور رقیب در عرصه خلع سلاح تاکید نمود. رئیس جمهور تازه آمریکا همچنین کودتای نظامی در میانمار را محکوم کرد و گفت که کودتاگران باید هرچه زودتر قدرت را به نیرو های مدنی بازگردانند و بازداشت شدگان را آزاد نمایند.

بازگشت به پیشاترامپ

بایدن که روز پنج شنبه به همراه کامالا هریس، معاون خود به وزارت خارجه آمریکا رفت، همانطور که وعده داد بود، کلید را برای بازگشت به دوران پیشاترامپ فشرد، اما در عین حال به این نکته نیز تاکید نمود که آمریکا خود را برای رهبری مجدد دنیا آماده می نماید و علاوه بر تنظیم مجدد سیاست خارجی، هدفش از تنظیم این سیاست ها سرویس رسانی بهتر به طبقه متوسط است.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی، در جلسه توجیهی پیش از سخنرانی رئیس جمهوری به خبرنگاران گفت: هر کاری که دولت بایدن برای سیاست خارجی انجام می دهد پیش از اجرا از نظر اینکه آیا این راهبرد برای خانواده های کارگر و زندگی بهتر، ایمن تر و آسان تر مفید است، مورد آنالیز قرار می گیرد.

بایدن همچنین در این سخنرانی به رهبری اخلاق مدارانه نیز تاکید نمود و گفت که رهبری اخلاقی آمریکا در خصوص مسائل پناهندگان، از دهه ها پیش که من وارد عرصه سیاست شدم، مورد تاکید هر دو حزب بود. ما چراغ آزادی را برای این مردم مظلوم تاباندیم. اما او توضیح داد که برای بازسازی سیاست خارجی آمریکا که به شدت آسیب دیده، زمان زیادی ضروری است و او گفت که دقیقا همان کاری را انجام خواهد داد که وعده اش را داده بود.

رئیس جمهوری آمریکا تقریبا در سخنرانی روز پنج شنبه خود هیچ نقطه خالی نگذاشت و در خصوص بیشتر چالش های دنیای از جمله حملات سایبری نیز سخن گفت و با انتصاب اولین معاون امنیت ملی اش در حوزه سایبری نشان داد که واشنگتن این حوزه را به شدت جدی گرفته است.

منبع: فرارو
انتشار: 15 اسفند 1399 بروزرسانی: 15 اسفند 1399 گردآورنده: dorezamin.ir شناسه مطلب: 1624

به "دکترین بایدن در سیاست خارجی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دکترین بایدن در سیاست خارجی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید