عوارض عکس رادیولوژی در بارداری

به گزارش مجله دور زمین، رادیوگرافی یکی از روشهای تشخیصی مهم در پزشکی و دندانپزشکی است که پزشک با استناد به آن می تواند درمان مناسب را انتخاب کند. اما استفاده از رادیولوژی در دوران بارداری خطرناک نیست؟ اشعه ایکس برای جنین چه عوارضی می تواند داشته باشد؟

عوارض عکس رادیولوژی در بارداری

اشعه ایکس در بارداری خطرناک است؟

پزشکان متخصص معتقدند زنان باردار تا جایی که ممکن است نباید از رادیوگرافی استفاده نمایند. قرار گرفتن در معرض اشعه ها در هفته های اول بارداری، به علت رشد و تکثیر سلولها خیلی خطرناک است به همین علت به زنان باردار توصیه می گردد در هفته های 4 تا 14 بارداری از رادیوگرافی استفاده ننمایند.البته این توصیه ها به این معنی نیست که در هفته های دیگر بارداری رادیو گرافی به راحتی انجام می گردد، منظور پزشکان این است که در این هفته ها هیچ اشعه ایکسی نباید به بدن زن باردار بتابد.

اشعه ایکس چه عوارضی برای جنین دارد؟اگر جنین در سه ماه اول بارداری بیش از حد مجاز در معرض پرتو اشعه ایکس قرار بگیرد، ممکن است مشکلاتی مثل سقط خودبخودی اتفاق بیفتد. اشعه ایکس در سه ماهه دوم و سوم بارداری باعث اختلالات و نقص مادرزادی جنین می گردد. اندامهایی که در این ماه ها رشد می نمایند و کامل می شوند مثل روده ها، سیستم اسکلتی وعصبی، ممکن است دچار اختلالاتی مثل نقص و یا عدم تشکیل عضو شوند. بعلاوه تحقیقات متعدد ثابت نموده که قرارگیری جنین در معرض تابش اشعه، شانس ابتلای او را به سرطان در مراحل بعدی زندگی نسبت به هم سن و سال های خود افزایش می دهد.

نکات مهم که خانم های باردار باید درباره رادیوگرافی بداننداگر در دوران بارداری به توصیه پزشک مجبور به پرتودرمانی و قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس شدید باید قبل از انجام، رادیولوژیست را آگاه کنید تا محافظ محکمی که از جنس سرب است را روی ناحیه شکم و رحم قرار دهند تا منجر به آسیب های احتمالی نشوند.

حواستان به هفته های بارداری باشد. با شروع هفته چهارم، مرحله تشکیل شدن اعضای بدن جنین شروع می گردد و تا هفته چهاردهم، این فرایند ادامه دارد. این دوران، برای زنان باردار بسیار حساس است و بیشترین خطر و ضرر برای جنین در این دوران می تواند وجود داشته باشد. انجام رادیوگرافی در این دوران می تواند با خطراتی همراه باشد ولی بعد از هفته چهاردهم، خطرات به حداقل می رسد و می توان تصویربرداری و رادیوگرافی را با رعایت اصول ایمنی خاص انجام داد که برای این منظور در ناحیه لگن و رحم، باید حتما روپوش سربی قرار داد.

اگر دندان درد داشتید حتما باید به پزشک معالجتان بگویید که باردار هستید. چون در رادیوگرافی پانورکس اندازه اشعه خیلی زیاد است به همین علت زنان باردار فقط در موارد ضروری باید این کار را انجام بدهند. البته پوششهای محافظتی سربی نباید فراموش گردد. این پوششها نه تنها باید بخش سینه و شکم را بپوشاند بلکه همه منطقه گردن و به ویژه محل غده تیروئید را هم باید بپوشاند تا از بروز عوارض احتمالی بر جنین و مادر جلوگیری گردد.

برای انجام سی تی اسکن و ام آرآی هم حتما باید با پزشک متخصص مشورت کنید. این اشعه ها هم بهتر است تا هفته 14 بارداری به بدن زن باردار برخورد نکند. در تصویربرداری به روش سی تی اسکن، اشعه پراکنده در اتاق وجود ندارد و با پوشیدن روپوش سربی و محافظت از ناحیه لگن و رحم این کار انجام می گردد.

منبع: نی نی سایت

منبع: راسخون
انتشار: 11 آبان 1400 بروزرسانی: 11 آبان 1400 گردآورنده: dorezamin.ir شناسه مطلب: 1998

به "عوارض عکس رادیولوژی در بارداری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "عوارض عکس رادیولوژی در بارداری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید