طرز تهیه شیرینی آرد نخودچی برای عید نوروز
به گزارش مجله دور زمین، یکی از محبوب ترین انواع شیرینی که در تمام فصول هواداران زیادی دارد و البته بیشتر سلیقه ها نیز آن را می پسندند، شیرینی آرد نخودچی است. در طرز تهیه شیرینی نخودچی ، باید ابتدا آرد نخودچی را تفت دهید تا طلایی گردد. سپس شکر و پودر هل را داخل خردکن ریخته و مخلوط کنید. روغن جامد را ذوب نموده و با مخلوط شکر و هل و آرد نخودچی، داخل یک ظرف بریزید. خمیر را تا آنجا ورز دهید که فرم بگیرد و پس از گلوله کردن، ترک بر ندارد. با دست گلوله های کوچکی از خمیر آماده نموده و با خلال پسته و بادام تزیین کنید. البته می توان خمیر را بین دو کاغذ روغنی پهن نموده و سپس قالب بزنید. در نهایت شیرینی ها را به مدت 20 دقیقه در یخچال بگذارید.

شیرینی آرد نخودچی یا نان نخودچی، یک نوع شیرینی لقمه ای و کوچک است که می توان به سادگی در منزل تهیه کرد. در این مطلب قصد داریم طرز تهیه شیرینی نخودچی مخصوص عید را با 3 روش آموزش دهیم.
شیرینی آرد نخودچی | |
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آماده سازی | 30 دقیقه |
زمان تهیه | 30 دقیقه |
میزان سختی | میانه |
طرز تهیه شیرینی نخودچی بدون فر
در پاسخ به این سوال که با ارد نخود چی میشه درست کرد؟ شیرینی نخودچی، اولین گزینه ای است که به فکر می رسد. شیرینی آرد نخودچی یکی از محبوب ترین انواع شیرینی در بین ایرانی ها است. علاوه بر اینکه بچه ها این شیرینی را بسیار دوست دارند، انتخابی مناسب برای میان وعده همراه با یک فنجان نوشیدنی است. این شیرینی به مردم قزوین نسبت داده می گردد؛ اما در شیرینی فروشی های سراسر کشور وجود دارد.
طرز تهیه شیرینی نخودچی در خانه بسیار ساده است؛ کافی است تا آستین های خود را بالا زده و همراه ما قدم به قدم پیش بروید. البته بدون شک طعم شیرینی شما در نهایت متفاوت از هر فرد دیگری خواهد بود. به کوچک ترین جزئیات در طرز تهیه شیرینی نخودچی با کره توجه کنید تا نتیجه یک شیرینی خوشمزه و حرفه ای گردد. در مقاله دیگری هم به طرز تهیه شیرینی نارگیلی پرداخته ایم که قطعا یادگیری آن خالی از لطف نخواهد بود.
مواد لازم برای تهیه شیرینی نخودچی
در اولین گام از طرز تهیه شیرینی آرد نخودچی در منزل، مواد اولیه زیر را تهیه کنید:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
آرد نخودچی | 500 گرم |
روغن جامد، روغن قنادی یا کره | 250 گرم |
شکر یا پودر قند | 250 گرم |
هل ساییده شده | 1 قاشق چایخوری |
خلال پسته و بادام | به میزان لازم |
نکات مهم درباره مواد اولیه شیرینی آرد نخودچی
حال که می دانید با ارد چی درست کنیم بدون فر؟ در انتخاب و آماده سازی مواد اولیه شیرینی نخودچی خوشمزه هم نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- میزان موادی که در این فهرست ذکر شد، اختیاری هستند. می توانید این مقادیر را به نسبت های ذکر شده افزایش یا کاهش دهید. برای مثال می توانید 1 کیلو آرد نخودچی را با نیم کیلو روغن جامد و 2 قاشق چایخوری هل ترکیب کنید.
- اضافه کردن خلال پسته و بادام اختیاری است؛ اما ظاهر و طعم شیرینی را بهبود می دهد. اگر بافت و دانه های درشت پسته و بادام را نمی پسندید، می توانید از پودر آن ها بهره ببرید.
- در تهیه این شیرینی می توانید از کره، روغن جامد یا روغن صاف قنادی بهره ببرید؛ اما از آنجایی که مطلب ما در مورد طرز تهیه شیرینی نخودچی در منزل است، 2 گزینه شیرینی نخودچی با روغن جامد و کره انتخاب های بهتری هستند. از میان این دو گزینه نیز پیشنهاد ما روغن جامد است؛ چراکه بافت روغن جامد با ساختار شیرینی آرد نخودچی هماهنگی بیشتری دارد.
- به جای هل ساییده شده نیز می توانید از دانه هل استفاده نموده و آن را همراه با شکر در مخلوط کن خرد کنید.
اگر از علاقه مندان شیرینی هستید پیشنهاد می کنیم بعد از این مقاله با شیرینی اکلر هم آشنا شوید.
دستور تهیه شیرینی آرد نخودچی
شیرینی نخودچی معمولاً در اوایل بهار و عید نوروز بیشتر از اوقات دیگر تهیه و مصرف می گردد. با این وجود محدودیتی برای تهیه شیرینی نخودچی وجود ندارد و تقریباً در هر اوقاتی از سال می توان آن را میل کرد. برای تهیه شیرینی با آرد نخودچی به سبک حرفه ای، مطابق مراحل زیر پیش بروید:
- مرحله اول: آرد نخودچی را داخل یک ماهیتابه ریخته و روی شعله ملایم گاز بگذارید. با یک قاشق به صورت مرتب آن را هم بزنید تا رنگ آرد طلایی گردد. به محض اینکه رنگ آرد نخودچی تغییر کرد و طلایی شد، آن را از روی گاز بردارید و کنار بگذارید تا سرد گردد.
- مرحله دوم: شکر و پودر هل (یا دانه هل) را داخل خردکن یا آسیاب ریخته و کاملاً مخلوط کنید. شکر باید به خوبی پودر شده و بافت دانه دار آن از بین برود. اگر از پودر قند استفاده می کنید، باز هم این مرحله را انجام دهید تا بافت پودر قند کاملاً یکنواخت گردد. بعلاوه اگر دانه هل را مورد استفاده قرار می دهید، دانه ها باید کاملاً خرد و صاف شوند.
- مرحله سوم: روغن جامد را روی بخار کتری یا هر ظرف دیگری قرار دهید تا آب گردد. سپس آن را کنار بگذارید تا به دمای محیط برسد. در ادامه روغن جامد و مخلوط شکر و هل را به آرد نخودچی اضافه کنید.
- مرحله چهارم: خمیر را به خوبی با دست مخلوط کنید و ورز دادن آن را تا جایی ادامه دهید که مواد تشکیل دهنده خمیر کاملاً به یکدیگر چسبیده و فرم بگیرند. در غیر این صورت، خمیر موقع قالب زدن از هم جدا شده و به سادگی پودر می گردد. برای امتحان کردن چسبندگی خمیر می توانید گلوله ای کوچک از آن درست کنید. اگر به سادگی گلوله شده و تَرَک برنداشت، خمیر شما آماده است. البته اگر خمیر را بیش از حد ورز دهید، روغن انداخته و بافت آن متلاشی می گردد.
- مرحله پنجم: به سادگی و با دست گلوله هایی کوچک از خمیر تهیه نموده و آن را با خلال پسته و بادام تزیین کنید. اگر می خواهید شیرینی نخودچی شما شبیه شیرینی های بیرون باشد، یک کیسه پلاستیکی روی میز کار خود پهن کنید و خمیر را روی آن بریزید. یک کیسه دیگر را روی خمیر بگذارید و آن را با وردنه پهن کنید تا به ضخامت دلخواه برسد. اکنون می توانید خمیر را با قالب برش بزنید.
نکته: برای اینکه بافت شیرینی محکم گردد، می توانید شیرینی را داخل یک قالب فلزی بریزید. هر نوع قالب یا چارچوب دیگر نیز برای این کار مناسب است؛ البته ارتفاع قالب باید به میزان ضخامت شیرینی نخودچی باشد. مهم نیست که تمام خمیر داخل قالب جای نگیرد؛ می توانید این کار چند بار را تکرار کنید تا خمیر تمام گردد. خمیر را با دست یا به آرامی با گوشت کوب داخل قالب جای دهید. دقت کنید که به خمیر ضربه نزنید و تنها فشار دهید. پس از اینکه بافت محکمی داخل قالب درست شد، می توانید با قالب های کوچک و دلخواه، خمیر را شکل دهید. این کار را ادامه دهید تا همه خمیر را بهره ببرید. ضمناً معمولاً برای شیرینی نخودچی از قالب گل چهارپر استفاده می گردد.
- مرحله ششم: در آخرین مرحله از طرز تهیه نخودچی، شیرینی ها را به مدت 20 دقیقه در یخچال قرار دهید و سپس داخل ظرف سرو بچینید.
طرز تهیه شیرینی نخودچی با قابلمه
بسیاری از شیرینی ها مانند طرز تهیه شیرینی آلمانی یا همین شیرینی نخودچی را می توان در قابلمه هم درست کرد. شیرینی نخودچی به عنوان یک شیرینی ساده با ارد و شکر بدون فر هم شناخته می گردد. اگر دوست دارید تا شیرینی نخودچی را داخل قابلمه آماده کنید، کار دشواری در پیش نخواهید داشت. البته می توانید به جای قابلمه از کیک پز نیز بهره ببرید. در ادامه مراحل تهیه شیرینی لقمه ای بدون فر و در قابلمه را دنبال کنید:
- مرحله اول: پس از آماده شدن خمیر، آن را داخل یک سلفون گذاشته و اجازه دهید حدود 5 ساعت استراحت کند.
- مرحله دوم: یک قابلمه بزرگ را روی شعله گاز بگذارید و داخل آن یک سه پایه یا الک فلزی قرار دهید. درب قابلمه را بگذارید، گاز را روی حرارت ملایم تنظیم کنید و اجازه دهید تا قابلمه حدود 10 دقیقه داغ گردد.
- مرحله سوم: پس از برش دادن شیرینی ها، آن ها را داخل یک سینی و روی کاغذ روغنی بچینید. شیرینی نخودچی را با خلال پسته و بادام تزیین کنید.
- مرحله چهارم: در آخرین مرحله از طرز تهیه شیرینی نخودچی بدون فر، سینی را داخل قابلمه گذاشته و روی آن را با دم کنی بپوشانید. حدود 25 الی 30 دقیقه برای پخت شیرینی زمان ضروری است. ضمناً دقت کنید که اطراف شیرینی شما باید طلایی گردد.
طرز تهیه شیرینی نخودچی دو آتیشه در فر
روشی دیگر هم برای تهیه شیرینی آرد نخودچی وجود دارد که در این بخش به معرفی آن می پردازیم. در این روش از فر استفاده می گردد، اما مواد اولیه آن با دیگر روش ها یکسان است.
- مرحله اول: آرد نخودچی و مخلوط شکر و پودر هل آسیاب شده را با روغن ذوب شده یا کره مخلوط کنید.
- مرحله دوم: خمیر را ورز دهید و زمانی که به بافت لطیف رسید، آن را بین دو لایه کاغذ روغنی قرار داده و با وردنه باز کنید.
- مرحله سوم: خمیر را قالب بزنید و شیرینی ها را روی سینی فر با کاغذ روغنی بچینید.
- مرحله چهارم: در نهایت شیرینی ها را به مدت 20 دقیقه داخل فر با دمای 150 تا 160 درجه سانتی گراد حرارت دهید تا آماده گردد.
نکات کلیدی در تهیه شیرینی نخودچی
در طرز تهیه شیرینی نخودچی بازاری یا همان کاپ کیک با آرد نخودچی، نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- در مرحله اول آرد نخودچی را بیش از حد تفت ندهید. از آنجایی که در این روش، هیچ پخت دیگری صورت نمی گیرد، میزان تفت دادن آرد در عطر و طعم نهایی شیرینی بسیار تاثیرگذار است. معمولاً هنگامی که میزان پخت به میزان کافی باشد، عطر و بوی خاصی از آرد متصاعد می گردد.
- پیش از ورز دادن خمیر شیرینی نخودچی می توانید مخلوط را یک بار از داخل چرخ گوشت عبور دهید. با این روش بافت خمیر بسیار بهتر شده و مهیای فرم دادن می گردد.
- روش های متفاوت پخت (قابلمه، پخت آرد در ابتدا، فر و استفاده از کیک پز) و مواد اولیه (پودر قند یا شکر، کره یا روغن جامد) باعث می گردد که نتایج متفاوتی به دست آید. اگر شیرینی شما ایده آل نیست، ناامید نشوید و به پخت آن ادامه دهید تا بلاخره ظاهر و طعم باب میل خود را پیدا کنید. از قلم نیاندازید که بخش بزرگی از پخت شیرینی به تجربه شما بستگی داد.
- طرز تهیه شیرینی نخودچی در ماهیتابه رژیمی مشابه تهیه آن در قابلمه بوده و مدت 25 تا 30 دقیقه برای پخت شیرینی ها کافی است.
- در طرز تهیه شیرینی نخودچی با پیمانه به جای وزن کردن مواد اولیه، آن ها را با پیمانه میزان گیری می نمایند که البته این روش طرز تهیه شیرینی نخودچی با لیوان فرانسوی به افرادی توصیه می گردد که مهارت و تجربه بیشتری در تهیه شیرینی آرد نخودچی دارند.
روش نگهداری شیرینی نخودچی
پس از آشنایی با روش تهیه کیک با آرد نخودچی، اکنون این سوال پیش می آید که این شیرینی را چگونه باید نگهداری کنیم؟ این شیرینی های خشک ماندگاری بیشتری دارند و می توان آن ها را به مدت 3 هفته در محیطی خشک و خنک نگهداری کرد. برای افزایش ماندگاری شیرینی آرد نخودچی، آن را داخل یخچال قرار دهید تا برای 2 ماه سالم باقی بماند.
جلوگیری از خراب شدن شیرینی آرد نخودچی
مهم ترین نکته برای جلوگیری از خراب شدن شیرینی اردنخودچی، قرار دادن آن در ظرفی درب دار، تمیز و خشک است. بعلاوه دقت داشته باشید که درب ظرف باز نماند. ضمناً اگر شیرینی را خارج از یخچال نگهداری می کنید، محیط باید خشک و خنک باشد.
جایگزین ها در طرز تهیه شیرینی نخودچی
طرز تهیه شیرینی نخودچی زعفرانی یکی از برترین جایگزین ها برای درست کردن این شیرینی محسوب می گردد. با این روش شیرینی های مجذوب کننده تری خواهید داشت.
اگر دوست دارید شیرینی آرد نخودچی زعفرانی درست کنید، کافی است 1 قاشق چای خوری زعفران را دم نموده و در مرحله سوم به مخلوط اضافه کنید. زعفران جدای از طعم بی نظیر، بوی بسیار زیبا و رنگ متفاوتی نیز به شیرینی آرد نخودچی می دهد.
شیرینی آرد نخودچی خانگی یا آماده؟
در این مطلب طرز تهیه شیرینی نخودچی به روش ساده را آموزش دادیم و حال شما پاسخ این سوال را می دانید که با آرد نخودچی چی درست کنم و آماده تهیه یک شیرینی خوشمزه هستید. البته به جای تهیه شیرینی در خانه، می توانید کیف پول خود را بردارید؛ به قنادی رفته و یک کیلو شیرینی نخودچی تهیه نموده و میل کنید. روش آسان تر برای تهیه شیرینی آرد نخودچی یا دیگر انواع کیک و شیرینی، یاری گرفتن از خبرنگاران است. با سرویس سفارش انلاین شیرینی می توانید به سادگی چند کلیک، شیرینی موردعلاقه خود را سفارش داده و درب منزل تحویل بگیرید.
راستی، آیا تابه حال شیرینی نخودچی را در منزل تهیه نموده اید؟ شما چه روشی را برای درست کردن این شیرینی می پسندید؟ دیدگاه های خود را با ما و دیگر علاقه مندان آشپزی در مجله خبرنگاران به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
شیرینی آرد نخودچی از چی درست میشه؟
مواد اولیه شیرینی آرد نخودچی شامل روغن جامد یا کره، شکر یا پودر قند، هل ساییده شده، آرد نخودچی و خلال پسته و بادام است.
پس از تهیه خمیر شیرینی آرد نخودچی، شیرینی ها را چگونه شکل دهیم؟
پس از تهیه خمیر شیرینی، می توانید آرد را با دست به شکل گلوله های کوچک در آورید یا در بین دو لایه کاغذ روغنی پهن نموده و سپس قالب بزنید.
چرا شیرینی نخودچی ترک می خورد؟
اگر خمیر شیرینی آرد نخودچی را به خوبی ورز ندهید، در هنگام قالب زدن یا گلوله کردن، خمیر ترک می خورد. البته در ورز دادن خمیر هم زیاده روی نکنید، چراکه روغن خمیر جدا شده و بافت خود را از دست می دهد.
منبع: اسنپ فود